Rss

  • youtube
  • google

Quart de Poblet, Ciutat Amiga de la infància

Quart de Poblet rep el reconeixement d’UNICEF per les polítiques municipals de defensa dels drets dels xiquets i xiquetes

Des de fa alguns anys, l’Ajuntament de Quart de Poblet ha intensificat els programes, serveis i iniciatives orientades a donar resposta a les necessitats de xiquets, xiquetes i adolescents, afavorint la seua participació en la presa de decisions, tractant-los com els ciutadans i ciutadanes de ple dret que són i, per tant, respectant els seus drets. Per aquesta raó, es va crear una Regidoria d’Infància i des de 2006 el municipi compta amb un actiu Consell Municipal de la Infància (CMI).

Este esforç s’ha vist recompensat ara amb el nomenament de Quart de Poblet com «Ciutat Amiga de la Infància» per part d’UNICEF. El passat 22 de novembre, dos representants del CMI, Iván Repiso i Victoria Sánchez, acompanyats per l’alcaldessa, Carmen Martínez, i pel regidor d’Infància, Juan Campanario, van arreplegar en la Sala d’Actes del Ministeri de Sanitat, Política Social i Igualtat l’estatueta i el diploma que acrediten este reconeixement.

Amb el programa Ciutats Amigues de la Infància és pretén impulsar i promoure l’aplicació de la Convenció sobre els Drets del Xiquet (CDN) en l’àmbit dels entitats locals.

Una de les raons per les quals Quart de Poblet ha sigut triada és el funcionament a ple rendiment del Consell Infantil. A més, tot i que encara no s’ha definit un Pla d’Infància Municipal, que l’Ajuntament té previst elaborar, sí que hi ha una coordinació entre diferents regidories i departaments quant a objectius, activitats i programes dirigits a xiquets i xiquetes, adolescents i joves amb sis objectius bàsicos: afavorir i potenciar la participació infantil i l’associacionisme, facilitar l’accés a una educació integral, posar a disposició de xiquets/es, adolescents i joves activitats lúdiques, culturals i de temps lliure, protegir a menors en situació de risc i acostar la ciutat i l’entorn als menors.

L’arribada d’este premi ha coincidit amb la renovació del CMI, que ha iniciat una nova etapa de la mà dels seus 24 nous consellers i conselleres (als qui cal sumar els 20 suplents). Les eleccions, les segones des de la creació del Consell, es van celebrar en tots els centres educatius locals entre l’alumnat de 4t’i 5t d’Educació Primària, i 1r i 2n d’Educació Secundària.

El CMI expressa la seua opinió sobre cada aspecte de la vida de Quart de Poblet que creu oportú modificar o reforçar, evidentment a partir dels problemes més pròxims als interessos i a les exigències dels xiquets i xiquetes.

L’alcaldessa, Carmen Martínez, i els membres de la corporació municipal poden consultar al CMI cada vegada que consideren necessari conéixer l’opinió dels més joves sobre decisions que els afecten com a menors i com a ciutadans del present i del futur. Per exemple, tècnics municipals i els regidors de les àrees afectades s’han reunit amb els membres del Consell en diverses ocasions per a dissenyar els nous parcs abans d’aprovar els projectes.

El Consell ha elaborat i redactat el seu reglament i en estos últims quatre anys, ha redefinit progressivament els objectius i formes de participar. A petició d’alguns dels membres que han hagut de deixar-lo a l’arribar a segon d’Educació Secundària està prevista una ampliació de la possibilitat de participar a l’alumnat de 4t d’ESO, un canvi que obligarà a modificar l’actual reglament.

Per a treballar amb el CMI, l’Ajuntament de Quart de Poblet va firmar inicialment un conveni amb UNICEF i Moviment contra la Intolerància. Posteriorment, es va subscriure un conveni amb l’Associació IMPULS, integrada per joves de Quart de Poblet, que s’encarrega en l’actualitat de dinamitzar l’activitat del Consell i la seua relació amb els centres educatius.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.

10 + 2 =